hh
 
   
Tilbage til nyheder  
 

Germania - webtegneserie for Nationalmuseet

 
Skrevet af Eric Knipper
 

Nu kan du læse tegneserien Germania på nettet, som jeg har lavet for Nationalmuseet. Germania er en tegneserie om jernalderen i Danmark og fælger krigeren Hariuha, der vender hjem fra romersk krigstjeneste med en kiste sølv. Den bliver en vigtig brik i de germanske stammers interne magtkamp.

   
Hver dag fra d. 30. marts til slutningen af maj lægges en ny tegning op på Flickr, og hver mandag samles alle tegninger som et virtuelt tegneseriealbum i Issuu, så nye læsere kan følge med. Til en start ligger de tre første sider samt ekstramateriale. Man kan også se Nationalmuseets video om Germania på Youtube

En blodig tidsalder

Germania foregår i romersk jernalder fra år 258 e. Kr. Det nuværende Danmark var opdelt mellem mange germanske stammer. Kimbrerkrigeren Hariuha vender hjem fra romersk tjeneste ved Limes, den befæstede grænse mellem romerriget i dets velmagtsdage og de germanske stammer i det nuværende Tyskland. Han har en kiste sølv med, som er romernes betaling for at Kimbrerne og deres allierede angriber Anglerne, der har forskanset sig bag det vældige Nordvendte Værn. Men romerne har selvfølgelig en skjult dagsorden, så der er smæk for skillingen!

En uvurderlig inspirationskilde

Germania er udviklet med faglig bistand fra Nationalmuseet og giver et indblik i jernalderens samfund ud fra museets forskning. Jeg har også brugt mange ting fra Nationalmuseets oldtidssamling som forlæg og inspiration, ikke mindst de træskulpturer fra Nydambåden, der pryder logoet, eller Gundestrupkarret, der i historiens fiktive univers optræder som en oldsag.

Overset monument

I mit arbejde med Germania er jeg stødt på mange fascinerende ting om jernalderen, som jeg har indarbejdet i serien, ikke mindst grænseværnet Olgerdiget, der for mig er en lille sensation. I datidens samfund må Olgerdiget have været et lige så stærkt magtsymbol som Dannevirke i vikingetiden.

Olgerdiget vender mod nord og ligger tæt på den nuværende grænse, så den kunne ikke bruges i nationalromantikkens definition på Danmark.
  

 

Et skib af Nydambåd typen